Een vogelvriendelijke tuin

De Ransuil

De IJsvogel

Ringslang

Bijzondere soorten

 

Een vogelvriendelijke tuin

Lees hier een persoonlijke observatie over de vogelvriendelijke tuin (met een goedeboekentip) van Greet den Hartoog.

 


De Ransuil

Op het tuinpark zijn sinds dit voorjaar ransuilen komen wonen. Zij hebben een nest met jongen ! Hier meer informatie over de uil en wat foto's, gemaakt door verschillende tuinders.

     ransuil 1

    ransuil 2

Wetenschappelijke naam: Asio otus (Linnaeus, 1758)
Nederlandse naam: Ransuil
Vogelgroep: Uilen
Veldkenmerken: 36 cm. Lijkt op miniatuur-Oehoe of Velduil, maar donkerder, met langere oorpluimen dan Velduil. Vleugels langer dan van Bosuil. Gehele verenkleed bruin, zwaar gestreept. Gezichtssluier bleker dan Bosuil, veren rondom snavel grijs of vrijwel wit, doorlopend tot boven en onder ogen. Iris oranje. Nachtelijke levenswijze, maar wordt af en toe overdag gezien in de trektijd (kust). In de winter met enkele tot tientallen op gezamenlijke roestplaatsen, soms in kale bomen, maar zelfs dan nog verbazend moeilijk te ontdekken. Prefereert echter naaldbomen en coniferen. Zet oorpluimen rechtop en legt lichaamsveren plat bij verstoring. Broedt in verlaten nesten van andere vogels, meestal van kraaiachtigen en roofvogels.

Geluid: In het broedseizoen een laag, zwak, herhaald ’hoe’. In vlucht een scherp ’tiek’, als van Meerkoet.

Bron: SoortenBank.nl

 


De IJsvogel

    ijsvogelRondom de sloten van het tuinpark wordt regelmatig de zeldzame ijsvogel gesignaleerd. Scherend over het water is het een opvallende verschijning in zijn prachtig blauwe en oranje verenkleed. Lees hier meer.

 


Ringslang

De ringslang is een zeldzame diersoort die op Tuinpark Nieuwe Levenskracht voorkomt. Aan de spoordijkzijde van het Ecolint is een heuse broedhoop voor de ringslang aangelegd.

    ringslang

Lees hier meer over de ringslang.

In augustus 2015 werd op één van de tuinen dit filmpje gemaakt van een zeldzame ontmoeting met een ringslang.

Wil je op je eigen tuin de ringslang ook helpen ? Zorg dan dat je compostbak aantrekkelijk is : losse takken en bladeren, beschut en niet voor juni omzetten. Een bak op een pallet geeft vanonderaf goed toegang voor de slang.

    ringslangpallet

 


Bijzondere soorten

Naast de bijzondere soorten die er hun woonplaats hebben gevonden, zoals de ransuil, de ijsvogel en de ringslang zijn er meldingen van de volgende zeldzame dieren :

vuurvlinder

vleermuis

hermelijn